Bijzonder! Met BPD voortaan één muisklik verwijderd van een woning
Vandaag is een historische dag voor BPD. Zij komen namelijk met een bijzondere innovatie die slechts in het verre India een voorganger kent. Het is voor consumenten namelijk vanaf vandaag mogelijk om online een woning te kopen bij de gebiedsontwikkelaar. Vastgoedjournaal interviewde Jessie Wagenaar, directeur Verkoop en Gebiedsmarketing van BPD, hierover.
Woningzoekenden kunnen bij BPD een gloednieuw te ontwikkelen woning met één muisklik in hun boodschappenmandje plaatsen en vervolgens ook daadwerkelijk online aanschaffen. Slechts de sleuteloverdracht moet in real life gebeuren. Met het introduceren van het online aankopen van een woning speelt BPD in op de toenemende digitale oriëntatie van de koper en geeft hiermee verdere invulling aan de wens van kopers om zich niet alleen volledig online te kunnen oriënteren, maar ook tot de daadwerkelijke aankoop van een nieuwbouwwoning te kunnen overgaan. Dat klinkt gemakkelijk en spannend tegelijk. Willen consumenten een dergelijk grote koop werkelijk van achter de computer doen?
Lage maar geen onzichtbare drempel
Wagenaar denkt van wel: “Wij willen het voor mensen laagdrempelig maken om betrokken te raken bij een project. Via een eigen online omgeving – mijneigenhuis.nl – worden geïnteresseerden op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in alle projecten van BPD waarin zij geïnteresseerd zijn. Om toegang te krijgen tot die omgeving vragen wij de gebruiker wat gegevens over zichzelf achter te laten. Daarop verstrekken wij inloggegevens. De drempel is daarmee laag, maar niet onzichtbaar. En dat is ook goed, een woning kopen is niet niets. Het kopen van de woning zien wij als sluitstuk van een zorgvuldig en langdurig proces waarin wij de klanten alles bieden dat ze nodig hebben om tot de koop over te gaan.”
Pilot
Een pilot is inmiddels van start, sinds vandaag kunnen betrokkenen daarin ook daadwerkelijk een woning kopen in het project Hoef en Haag. Wagenaar: “We hebben voor dit nieuw op de kaart te zetten dorp 1300 belangstellenden benaderd. Ongeveer 70 daarvan hebben zich aangemeld voor deze online pilot. Zij zijn via onze portal nog beter in staat actuele, transparante informatie te krijgen. We bieden meer dan alleen funda-achtige informatie. We vertellen en laten alles zien over het gehele gebied. Vanuit daar kun je doorklikken naar wijkniveau en vervolgens kun je individuele woningen bekijken. Consumenten krijgen dus feeling bij de omgeving waarin ze terecht (kunnen) komen. De website biedt bovendien functies als het onderling vergelijken van verschillende woningen en via een kavelkaart kunnen checken welke percelen nog beschikbaar zijn.”
Als de pilot succesvol is, en daar gaat BPD wel van uit, worden na de zomer alle BPD-projecten ook online in de verkoop aangeboden.
Online of offline
Beoogt BPD met een dergelijke portal een concurrent van Niki.nl, een platform voor nieuwbouw, te worden? En vinden consumenten hun weg naar BPD om een ‘BPD-woning’ te kopen? Wagenaar: “Nee, we beogen geen branding van BPD-woningen als zodanig. Iedere gebiedsontwikkeling krijgt een eigen website. De eigen omgeving waar consumenten zich voor kunnen aanmelden, verbindt wel verschillende BPD-projecten met elkaar. Zo kan een consument meerdere projecten van ons volgen. We verwachten niet dat consumenten spontaan verzinnen dat ze bij BPD naar een woning moeten zoeken. Daarom moeten we de locatie goed blijven vermarkten. Woningzoekenden komen dan terecht op een specifieke portal voor de gebiedsontwikkeling van hun interesse. Daar kunnen ze kiezen of ze een online traject ingaan of niet. Gedeeltelijk is overigens ook mogelijk!”
Monitoren
Welke voordelen verwacht BPD van het online verkopen van woningen? Wagenaar: “Klanten worden veel meer bij onze projecten betrokken. De transparantie die wij hen willen bieden, werkt ook zelf disciplinerend. Wij dwingen onszelf betrokkenen op de hoogte te houden. Het online proces biedt ons daarnaast veel inzicht in de interesses van mensen die zich hebben aangemeld. Wij kunnen ieder moment monitoren wie belangstelling heeft voor welke projecten, welke items zij aanklikken, welke pagina’s populair zijn en welk project weinig aanloop heeft. Zo kunnen wij op klantbehoeftes inspelen. Bijvoorbeeld door een beter aanbod te realiseren, onze prijs aan te passen of een ander product aan te bieden.”
24/7
Welke concrete verwachtingen heeft Wagenaar van de nieuwe feature? Worden op deze manier bijvoorbeeld meer woningen verkocht? “In de pilot zijn nu 70 deelnemers”, zegt zij. “Ik verwacht dat een deel daarvan een woning zal kopen. Het is aannemelijk dat de geijkte 80/20 regel van toepassing blijft. We willen klanten overigens niet verplichten de woning online te kopen, dat wil ik duidelijk zeggen. Als er behoefte is aan persoonlijk contact dan kan dat uiteraard ook. Sterker nog, we hebben de mogelijkheden tot persoonlijk contact fors uitgebreid. Ook in het weekend zijn we bereikbaar. Iedere klant kan zelf bepalen welke methoden (of mengvorm van methodes) bij hem past.”
Privacy
Hoe veilig is het eigenlijk, online een huis shoppen, vragen we aan Wagenaar. Zij antwoordt hierop: “De gegevens die mensen verstrekken zijn op alle manieren beschermd. Privacy is alles in deze. En die bieden we dan ook. We vragen mensen op vrijwillige basis financiële gegevens te delen zodat wij inzicht krijgen in de haalbaarheid van het financieren van de woning. Maar dat is dus niet verplicht.”
Financiering
Komt moeder Rabo hier om de hoek kijken met hypotheekaanbiedingen? “Online klanten kunnen de financierbaarheid van hun woning naar keuze inderdaad checken bij de Rabobank, die functie bieden we aan. Maar het staat iedere koper volledig vrij de woning te financieren op de eigen gewenste wijze”, vertelt Wagenaar.
Online oriëntatieproces
“De Nederlandse consument is in sterke en toenemende mate online georiënteerd, ook als het om het kopen van een woning gaat. Tegenwoordig oriënteert men zich met de iPad of laptop vanaf de bank op een nieuwe woning. In deze groeiende woningmarkt is het dan ook een onomkeerbare ontwikkeling dat wij het mogelijk maken om nieuwbouwwoningen online aan te schaffen. Wij zien het als een sluitstuk in ons nu al grotendeels online afspelend oriëntatieproces. Doordat wij online continu in contact kunnen staan met onze klanten zijn we in staat om een nog betere match te maken tussen onze woonwijken en hun toekomstige bewoners”.
(Bron: Vastgoed journaal)